Czy można oszukać chorobę? Czy są na to jakieś naturalne żywieniowe „triki”? W takie mity nie wierzy Jakub Ekspert, nasz ekspert od żywienia i utytułowany sportowiec.

Nie wierzmy w “triki” żywieniowe. Nasza odporność zależy od właściwej higieny żywienia oraz prawidłowych nawyków żywieniowych. W związku z tym w pierwszej kolejności należy wyrobić w sobie odpowiednie nawyki spożywania dużej ilości warzyw, owoców oraz bogatych w minerały i witaminy nasion, pestek, orzechów czy kiełków.

To pozwoli dostarczyć odpowiednią ilość silnie wzmacniających nasz organizm substancji, a tym samym ryzyko zachorowania będzie niższe. – Nie chciałbym tutaj wymieniać jakiegoś konkretnego produktu, gdyż KAŻDY produkt spożywczy bierze udział w regulacji homeostazy (równowagi) organizmu, a tym samym wpływa na naszą odporność. Zacznijmy więc spożywać codzienną porcję warzyw i owoców wzmocnioną kiełkami/nasionami/pestkami, a nasza odporność w przeciągu kilku tygodni powinna się wzmocnić – dodaje Czaja.